Web learning sau cum sa inveti de pe internet
Este clar ca in momentul actual internetul este cea mai puternica unealta disponibila tuturor, utila pentru… orice. De la frigidere care stiu ca nu mai ai lapte si vor comanda pentru tine la aplicatiile de pe telefonul din buzunarul tau, internetul este omniprezent. Observ bucuros din ce in ce mai multa lume care invata sa foloseasca internetul din ce in ce mai multe feluri trecand de la acum banalul Facebook la aplicatii de mesagerie instanta, streaming multimedia, citit, etc. Totusi este un segment pe care nu-l vad sa se dezvolte la fel de bine ca celelalte, si anume cel educativ. Nu ma refer la educatia copiilor mici, chiar sper sa nu se ajunga la inlocuirea jucariilor educative cu o aplicatie pe telefon. Ma refer la educatia adolescentilor, adultilor si, de ce nu, si a batranilor, pana la urma omul cat traieste invata. Este adevarat ca Romania, in ciuda imensului potential risipit oferit de pretul redus al internetului si al vitezei mari a acestuia, nu sta prea bine cand vine vorba de obtinerea unor preturi adaptate tarii. Site-uri ca lynda.com nu sunt deloc accesibile romanilor din cauza pretului special pentru alte tari (in cazul de fata vorbim de 20$ pentru planul de baza). Totusi, asta nu inseamna ca nu sunt moduri de a invata folosind internetul gratuit. Astfel in articolul urmator voi trece in revista cateva dintre ele. Totusi, tin sa mentionez ca ma voi referi la modalitati folosite de mine pentru a garanta eficienta acestora.
1. YouTube
Sunt sigur ca esti familiarizat cu aceasta platforma. Dar de asemenea sunt convins ca o utilizezi ca sursa de divertisment. Insa YouTube este o puternica unealta educativa. Tutoriale, ghiduri, curioziati, emisiuni cu diverse tematici educative sunt usor de gasit aici. Si nu este vorba de cateva, ci de o multime.
Avantajul YouTube este ca fiind o platforma asa de mare, poti gasi mai multe lectii pentru acelasi subiect, asigurandu-te ca ai inteles. Mai jos am lasat cateva exemple de canale de YouTube axate pe diverse subiecte de la care te asigur ca vei avea ce sa inveti.
2. Duolingo
Duolingo este atat o aplicatie atat pentru mobil cat si pentru Windows 10 (exista si varianta in browser pe care o recomand, avand si lectii text) care te invata o limba straina. Am numai cuvinte de lauda pentru aceasta aplicatie. Pe langa multimea de lectii pentru fiecare limba, exista si posibilitatea de a exersa ce ai invatat, alternand invatatul cu exersatul, fiind excelenta pentru a invata o limba noua.
Lectiile sunt diverse. Ideea de baza este ca fiecare lectie are un topic legat de care inveti cuvinte si expresii in diverse moduri, diversitate extrem de utila. Partea nasoala este ca daca nu folosesti si varianta pentru browser, gramatica este ceva mai dificila, fiind nevoit sa o intelegi doar din exemple , nefiind explicata separat in aplicatia mobila.
Un mare avantaj este ca majoritatea lectiilor sunt pentru vorbitorii de limba engleza, si sunt, de asemenea, disponibile multe cursuri pentru cei ce vor sa invete chiar engleza, acestea fiind pentru o multitudine de limbi native, inclusiv romana. Consider asta un avantaj pentru ca dupa ce ai invatat engleza, o poti exersa in timp ce inveti o noua limba. Tare nu?
3. SoloLearn
SoloLearn (disponibil pentru Android, iOS si in browser) este o aplicatie ce te invata programare. Sunt disponibile destul de multe lectii de la cele mai usoare la lucruri mai complexe pentru diverse limbaje de programare. Aplicatia are si aspecte ale unei retele de socializare, utilizatorii putand lasa comentarii, purta o conversatie si chiar sa iti provoci prieteni cu un test. Este o aplicatie pe care o recomand din toata inima ca prim pas daca doresti sa inveti programare.
4. Facebook
Stiu, suna ciudat. Nici eu nu folosesc aceasta platforma pentru asa ceva, dar se poate. Sunt o multime de grupuri si pagini facute pentru pasionatii de anumite activitati ori subiecte de unde ai ce invata. E drept ca nu este o metoda la fel de directa ca celelalte, dar este una utila.
5. Google it
La inceput cand vrei sa inveti ceva sau despre ceva, asta este singura ta idee, tema. Nu ai nimic specific in cap de regula pentru a cauta raspunsul la acea curiozitate. Asa ca cel mai bine este sa cauti site-uri, forumuri, emisiuni, carti, etc pe o anumita tema ulterior curiozitati specifice reiesind mai mult ca sigur. Apoi vei cauta informatii legate de acele curiozitati, poate vei avea cateva nelamuriri, vei incerca sa le dezlegi si tot asa totul se leaga.
Consider aceste 5 metode cele mai eficiente modalitati gratuite de a invata ceva, si sper ca acest articol chiar te-a motivat sa inveti ceva nou. Iti recomand totusi sa iti iei notite, cat mai multe, cat mai bine organizate. Daca crezi ca doar citind ceva vei retine, sansele ca asta sa se intample sunt mici. Iar aceste modalitati iti vor oferi o cantitate mare de informatie pe care ar fi pacat sa o pierzi doar pentru ca nu ai vrut sa le scrii.