De ce e bine sa faci update-uri ?
Este aproape imposibil ca pana acum sa nu fi vazut vreo notificare care sa spuna ceva de genul ,,Da click pentru a iti restarta dispozitivul si a face update”. Foarte des cand am folosit un device care nu imi apartinea mie am vazut o astfel de notificare ce era lasata in asteptare de multa vreme. Astfel am ajuns la concluzia ca multi nu stiu de ce trebuie sa faca aceste update-uri sau poate chiar nu stiu ce sunt.
Un update este reprezentat de o serie de modificari aduse sistemului tau de operare. Acest termen se poate referi si la alte lucruri, insa la acest aspect al termenului ne vom referi in continuare. Mai ramane de mentionat de ce trebuie sa facem aceste update-uri. Ce beneficii ne aduc acestea? Update-urile se impart in mai multe categorii. Daca chiar acum ai de facut un update, dar nu stii de ce ar trebui sa-l faci, uita-te atent la notificare si undeva cumva trebuie sa gasesti o descriere a acestuia care iti va spune exact ce face. Astfel, un update poate fi de urmatoarele feluri:
1. Update de securitate
Trebuie sa ne amintim ca orice software este facut de oameni, iar oamenii mai gresesc. Prin urmare este destul de normal ca un sistem de operare sa mai aiba mici probleme. Cele mai rele astfel de greseli se manifesta in probleme in securitate. Mai exact greselile reprezinta usa din spate pentru hackeri si alte persoane ce doresc sa faca rau pe care le pot folosi pentru avea acces in diverse moduri la device-ul vostru, cum ar fi aplicatii, fisiere, efectuare de apeluri sau SMS-uri, conturi (mai ales cele bancare) etc.
Astfel, aceste update-uri iti sunt foarte utile daca tii la ce date ai in device-ul tau.
2. Update-uri pentru reparatii
Ideea e simpla. Aceste update-uri, numite si ,,bug fixes” sau ,,patches”, se adreseaza diverselor probleme ale unor aplicatii sau chiar a sistemului de operare. Sunt asemanatoare cu cele pentru securitate, doar ca nu au menirea de-a repara probleme ce pun in pericol securitatea.
3. Update pentru imbunatatire
Multe update-uri pot sa aduca pur si simplu noi functii dispozitivului tau, de la optimizarea consumului de baterie pana la o schimbare totala a aspectului sistemului de operare sau a unor aplicatii. De regula, acestea includ si patch-uri (fie de securitate, fie simple patch-uri). Dezavantajul este,insa, ca daca stii ca modificarile aduse nu iti vor placea si nu vrei sa faci acest update, nu vei mai putea avea acces la urmatoarele update-uri, securitatea dispozitivului tau fiind pusa in pericol daca apare o problema legata de sistemul de operare, si nu de vreo aplicatie.
4. Upgrade-uri
Acestea sunt cele mai usor de explicat. Contin tot ce contin tipurile de mai sus. Acestea sunt reprezentate de noi versiuni ale sistemului de operare (nu prea poti vorbi de upgrade pentru o aplicatie) si de regula isi fac simtita prezenta evident prin multe imbunatatiri, dar si subtil prin multe patch-uri.
Exista un mic dezavantaj al update-urilor. Se poate intampla sa ai ghinionul sa faci un update exact cand apare, iar acesta sa aiba la randul lui probleme care sa cauzeze chiar defectarea (de cele mai multe ori remediabila din fericire) a dispozitivului tau.
E drept ca sunt avantaje si dezavantaje ale unui update. Insa, daca tii la datele din device-ul tau si vrei sa ai din cand in cand parte de cate ceva nou, acum ca intelegi ce este un update, iti recomand sa le faci. Chiar merita.
©Sursa foto : www.tech-coffee.net