Facebook sau cum ne predam de buna voie

Cel mai trendy acronim in tehnologie zilele astea: BCI (brain computer interface), pe care l-a anuntat Facebook, dar de care mai vorbise si Musk, insa el vorbea de asta prin intermediul unor implanturi.

Ce inseamna ? Ca tu gandesti ce vrei sa postezi pe Facebook si un „ceva”, „cumva” iti citeste aceste ganduri si le scrie acolo. Ei zic ca atunci cand dai tu un „click” mental:) si ca trimiti in zona vizbila doar gandurile pe care le vrei tu.

Si toata lumea, cel putin ce vad pe wall-ul meu, e mega entuziasmata. Poate ca sunt „stricata” cu activismul, ca am probleme serioase cu conceptul asta si inceputul implementarii sale. De fapt, simpla sa existenta ma deranjeaza. Pot sa il inteleg sa te ajute cand esti paralizat, cand ai mobilitate redusa, dar altfel deja mi se pare o mega intruziune in spatiul meu personal, intern chiar:d
De ce nu imi place?
1. Daca la Facebook va fi o chestiune pentru care iti dai acordul – accesezi sau nu Reteaua – o data ce va exista aceasta tehnologie, ea va putea, ca intotdeauna, sa fie folosita si abuziv. Si aici nu vorbim despre atacuri asupra becurilor inteligente si a frigiderelor, ci despre propriul creier.
2.Din ce am citit despre interfata asta, ai posibilitatea sa dai click (mental:), dar daca se strica ceva la sistem – este stiut si demonstrat statistic ca noile tehnologii, pana se sedimenteaza, au tot felul de probleme (gandaci:p). Cum ar fi sa se strice interfata asta (nu e ca si cand Facebook nu ar mai fi avut rateuri inainte) si sa fi logat pe Facebook si fiecare gand sa fie online? Sa vezi atunci publicitate targetata:)))))
3. Unul dintre argumentele folosite (proaste, iata scriu, nu trebuie sa imi ascund acest gand:))) in favoarea acestei inovatii este ca daca esti la o petrecere nu trebuie sa mai scoti telefonul din buzunar si sa tastezi e-mail-ul pentru munca sau sa dai mesaj, ci poti sa te bucuri de petrecere, scriindu-l cu telefonul in buzunar. Adica, aia din fata ta vorbesc cu tine, tu dai din cap, dar de fapt te gandesti la altceva si asta inseamna ca esti mai prezent la petrecere decat daca ai scoate telefonul din buzunar si oamenii aia ar stii ca, de fapt, nu ii mai asculti. Da, asta mi se pare un argument inteligent:))
4. Si ce mi se pare mai diabolic si ironic, este ca vom face chestia asta de buna voie, pentru ca este trendy, pentru ca va fi noua chestie chic, noul must have, ba chiar, nu mare mi-ar fi mirarea si amuzamentul, sa ne puna sa si platim pentru functia asta.
5. Poate ca tot subiectul nu ma facea sa ma gandesc la el daca nu era atat de evident comercial si… atat de evident. Dar despre subiectul asta voi scrie un alt post.

Se poate sa fiu eu un pic paranoica, dar macar v-am trezit, sper, interesul sa ganditi singuri si sa analizati.

Aveti aici si prezentarea, de la 1:18, pentru a va face propria impresie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *