Internet of Things: Beneficii, provocari si oportunitati #CES2017
La aceasta discutie au participat: John Godfrey – Senior VP, Public Policy, Samsung Electronics America, Jeff Brueggeman – VP Global Public Policy & Deputy Chief Privacy Officer, AT&T, Daniel Castro – Vice President, Information Technology and Innovation Foundation (ITIF), Alan Davidson – Director of Digital Economy and Senior Advisor to the Secretary of Commerce, U.S. Department of Commerce, Sébastien Soriano – Chairman, Arcep – BEREC Chair 2017 si Bridget Karlin – Managing Director, IoT Strategy and Tech Office, Internet of Things Group, Intel Corp.
Desi ar fi putut fi o discutie extrem de interesanta, pe care, eu una, o asteptam cu nerabdare, fiind sub tema princiala Innovation Policy, s-a dovedit a fi o mare discutie despre ce face fiecare, nu neaparat despre directii viitoare.
Cel mai interesant in toata aceasta discutie mi s-a parut Sébastien Soriano, Presedintele Arcep (Autoritatea pentru reglementare a comunicatiilor si postei din Franta) si, din 2017, membru al BEREC (Asociatia autoritatilor europene care reglementeaza comunicatiile electronice). El a mentionat un white paper report realizat de institutia pe care o reprezinta “Report Enabling the Internet of Things†publicat in februarie 2016, pe baza caruia urmeaza sa fie luate decizii de politici publice in domeniul acesta.
A mai mentionat, de asemenea, ca in acest moment, el vede IoT-ul si dezvoltarea tehnologiei ca pe o noua oportunitate ca UE sa ajunga din urma SUA in domeniul inovatiei.
Ce a precizat, si este pozitia pe care el personal o va promova pe viitor la nivel UE, este ca trebuie gandit un model prin care sa se asigure posibilitatea ca micii antreprenori si inovatori sa poata beneficia de noile tehnologii si de potentialul pe care acestea le aduc, mai ales in domeniul de cyber security si privacy. In opinia sa, ceea ce ar trebui sa asigure institutiile in acest moment, este ca toata lumea, indiferent de tehnologia folosita (long range, short range, cu licenta sau fara licenta) sa poata participa pe piata, fara piedici administrative sau birocratice.
A mai mentionat si un alt lucru, destul de curajos pentru o institutie publica, din punctul meu de vedere, ca poate nici nu va fi nevoie sa se reglementeze aceste lucruri intr-un fel sau altul. Piata, prin producatori, va trebui sa se adreseze acestei probleme de securitate, si, daca o face, statele nu vor trebui sa intervina sa reglementeze nimic.
Ramane de vazut in urmatoarea perioada daca viziunea sa se va impune la nivelul UE sau nu, in acest domeniu.